Surkål er noe vi faktisk burde spise litt hver dag, ikke kun til jul. Hvorfor tenker du kanskje?

Noen ganger snakker man om mat som medisin og surkål havner under den kategorien. Surkål inneholder nemlig fullt med fantastisk gode bakterier som tarmen elsker. Vi har lært at omtrent 70% av immunforsvaret er koblet til tarmen og da hjelper det å spise mat som gjør tarmen glad 🙂

Man kan kjøpe probiotika som tilskudd og det er akkurat det, gode bakterier. Eller så kan man lage dem helt selv. Surkål er nok den både enkleste og billigste måten å få i seg gode bakterier. Du trenger kun to ingredienser, hodekål og salt. Hjemmelaget surkål er veldig potent. Det betyr at det er masse med bakterier. Man har funnet opp til 1 billion bakterier i 1,5 dl surkål. Det er heftig!

Hvor mye skal man spise?

Jeg anbefaler å spise 1 ss surkål per dag for å støtte opp tarmen og immunforsvaret. Kanskje det kan sterke immunforsvaret så du klarer deg i neste sykdomsperiode? Hvem vet?

Barn kan også spise surkål, men de trenger ikke så mye, det holder med en teskje regelmessig. Og de kan få det fra de er 1 år.

Økologisk og uten jod

Det er best å kjøpe økologisk hodekål. Når man skal lage surkål ønsker man at bakterier skal vokse. Sprøytemiddel er derfor uheldig. Det samme gjelder salt. Velg salt uten jod, gjerne havsalt. Jod tar også død på bakterier og det ønsker vi ikke denne gang.

En huskeregel på mengde salt i forhold til hodekål er omtrent 2 gram salt per 100 gram hodekål.

3 dager til 3 uker

Når du laget surkålen ferdig skal den stå i romtemperatur. Den bør i hvert fall stå i 3 dager, men den kan stå opp til 3 uker. Smak på den og se om du syns den er sur nok. Da er den ferdig og du kan putte den i kjøleskapet.

 

Annen type fermentert mat er fermentert te eller Kombucha. Kefir er også fermentert, også den du får kjøpt i butikk. Prøv å få i deg noe fermentert hver dag, det bygger en sterk tarm og en sterk kropp.

 

 

surkal3surkal4surkal2

 

Surkål
Print Recipe
Porsjoner
5 dl
Porsjoner
5 dl
Surkål
Print Recipe
Porsjoner
5 dl
Porsjoner
5 dl
Ingredienser
 • 1 st hovedkål økologisk
 • 2 ts salt
 • 1/2 ts karve kan sløyfes
 • eventuelt litt ektra vann
Porsjoner: dl
Instruksjoner
 1. Ta av det ytterste skallet på hovedkålen. Vask det og spar på det til senere.
 2. Bruk foodprosessor eller kutt kålen tynt. Hell på salt og eventuelt karve, massere kålen en go stund. Da merker du at det blir væske fra kålen. Du kan og la den stå i 30 minutter så kommer det væske automatisk.
 3. Legg surkålen i en glasskrukke og presse ned kålen mot bunn. All kål ska dekkes med væske. Om du føler at det ikke er tilstreklig med væske kan du fylle på med vanlig vann. Legg over et stykke skall på toppen som du sparte på.
 4. Bruk for eksempel et glass så det blir et press nedover så alt dekkes med vann. Jeg brukte en avent boks.
 5. La stå i romstemperatur i mellom 3 dager og 3 uker. Åpne og slipp ut litt luft hver dag de første 3 dagene. Ellers kan det boble over. Åpne etter noen dager og smak. Syns du den er passe sur, da er den ferdig. Putt den i kjøleskapet.
Del denne oppskriften
Powered byWP Ultimate Recipe
Surkål

4 thoughts on “Surkål

 • 25. november 2016 kl 23:27
  Permalenke

  Åh!! Har tenkt på å prøve dette lenge…. men får bare ikke ut fingeren Din forklaring ser veldig enkel ut… Nå skal dette prøves, slik at det blir fermentert surkål til jul

  Svar
  • 30. november 2016 kl 21:48
   Permalenke

   Kul Christine 🙂 Bare gjør det! Jeg må lage ny her hjemme for den ble så god 😛

   Svar
 • 4. januar 2017 kl 11:22
  Permalenke

  Hvordan er det med fermentert mat og barn? Serverer du dette til begge dine?

  Svar
  • 5. januar 2017 kl 20:26
   Permalenke

   Hei Benedicte,

   Jeg tenker at fermentert mat er bra for alle. Det handler ofte om små mengder. Jeg klarer ikke å få i mine barn surkål, jeg jobber med det 😉 De liker det ikke.
   Men fermentert te (kombocha) liker de begge to, så prøver å få dem å drikke litt hver uke.
   /Malin

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *