Tenker du ibland, ja det burde jeg gjøre, det høres sundt og enkelt ut. Men så føles det bare sååå slitsomt å få det gjort.

Så har jeg det med mye, spesielt nye ting. Fra at jeg fikk høre om hvordan man lager hjemmelaget kraft, tror jeg det tok meg et år før jeg lagde det selv. Når jeg endelig fikk meg til det så var det så veldig enkelt og jeg har gjort det mange ganger etterpå. Det blir så mye så man får masse å fryse ned som kan brukes til suppe, gryter, grønnsaksmos og babymat. Perfekt! Og sinnesykt sundt 🙂

Nå har jeg tenkt lenge, lenge at jeg skal lage min egen surkål. Det er og veldig sundt og da man lager den selv blir den litt friskere, veldig god. Men så er det å gjøre det da! Jeg har kjøpt hjem kål mange ganger med en tanke på å lage surkål og jeg har lært hvordan man gjør det. Men enda!

Herregud, hva er det som gjør at det skal være så vanskelig å prøve nye ting!?

Men, så bare tok jeg en beslutning om at idag gjør jeg det. Og som jeg trodde- det var så utrolig enkelt og etter 3 dager var den klar. Nå er den oppspist så det er visst på tiden å lage en ny omgang 🙂

Jeg håper jeg kan inspirere deg å prøve noe nytt idag! Jeg vit jeg trenger en kick der bak for å få testet nye ting ut, kanskje du er som meg 😉 🙂

surkal3surkal4surkal2

 

Surkål
Print Recipe
Lag gjerne dubbel porsjon direkte. Jeg trodde det skulle bli mer surkål fra et hode, men neste gang bruker jeg to på direkten. Vi spiste opp surkålen på bare noen uker.
Porsjoner
5 dl
Porsjoner
5 dl
Surkål
Print Recipe
Lag gjerne dubbel porsjon direkte. Jeg trodde det skulle bli mer surkål fra et hode, men neste gang bruker jeg to på direkten. Vi spiste opp surkålen på bare noen uker.
Porsjoner
5 dl
Porsjoner
5 dl
Ingredienser
 • 1 st hovedkål økologisk
 • 2 ts salt
 • 1/2 ts karve kan sløyfes
 • eventuelt 2 dl ektra vann
Porsjoner: dl
Instruksjoner
 1. Ta av det ytterste skallet på hovedkålen. Vask det og spar på det til senere.
 2. Bruk rivjern eller kutt kålen tynt. Hell på salt og karve, massere kålen en go stund. Da merker du at det blir væske fra kålen. Du kan og la den stå i noen time så kommer det væske automatisk.
 3. Legg surkålen i en glasskrukke og presse ned kålen mot bunn. All kål ska dekkes med væske. Om du føler at det ikke er tilstreklig med væske kan du fylle på med vanlig vann. Legg over et stykke skall på toppen som du sparte på.
 4. Bruk et glass eller noe så det blir et press nedover så alt dekkes med vann. Jeg brukte en avent burk.
 5. La stå i romstemperatur i minimum 3 dager. Åpne og smak om du syns den er så sur du ønsker. Om den er det setter du in boksen i kjøleskapet. Om ikke la den stå noen dag til på kjøkkenbenken.
Del denne oppskriften
Powered byWP Ultimate Recipe
Surkål

4 thoughts on “Surkål

 • 25. november 2016 kl 23:27
  Permalenke

  Åh!! Har tenkt på å prøve dette lenge…. men får bare ikke ut fingeren Din forklaring ser veldig enkel ut… Nå skal dette prøves, slik at det blir fermentert surkål til jul

  Svar
  • 30. november 2016 kl 21:48
   Permalenke

   Kul Christine 🙂 Bare gjør det! Jeg må lage ny her hjemme for den ble så god 😛

   Svar
 • 4. januar 2017 kl 11:22
  Permalenke

  Hvordan er det med fermentert mat og barn? Serverer du dette til begge dine?

  Svar
  • 5. januar 2017 kl 20:26
   Permalenke

   Hei Benedicte,

   Jeg tenker at fermentert mat er bra for alle. Det handler ofte om små mengder. Jeg klarer ikke å få i mine barn surkål, jeg jobber med det 😉 De liker det ikke.
   Men fermentert te (kombocha) liker de begge to, så prøver å få dem å drikke litt hver uke.
   /Malin

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *