Et skriv fra meg angående saken som kom opp i Aftenposten i går og VG i dag viser til dette :

En klinisk ernæringsfysiolog gir Margit Vea kritikk for at hun anbefaler kraft til baby som en del av den første maten. Denne ernæringsfysiolog henviser til et gammelt avsnitt fra Margit Vea sitt tv program i fjor på Matkanalen, hvor hun sier at kraft kan hjelpe til å styrke tarmen og bidra til bedre avgiftning. Kristine som Ernæringsfysiologen heter mener at det ikke finnes noen belegg for dette og går derfor ut og gir kritikk offentlig et år etterpå.

Til saken hør at Kristine kom ut med sin første bok om barnemat for akkurat 4 uker siden. All publisitet er kanskje god publisitet? Men jeg syns det er trist når det blir gjørt på bekostning av en kollega som jobber for de samme målet, at fler barn skal få hjemmelaget mat.

 

Forskning på kraft

Er det så bra som det sies? og er dette verdt å lage en debatt om?

Kraft har blitt brukt i matlaging siden urminnes tider, også som en form av medisin, når noen i familien føler seg dårlig. Den blir ikke bare brukt av kokker for den fine smaken men også for å bruke hele dyret ved slakt.

Å koke hjemmelaget kraft er det fler og fler som gjør i dag. En av årsakene er at mange føler at de mår bedre og får en bedre fordøyelse. Jeg har selv erfart dette med ernæringskunder jeg har.

Jeg finner ikke noen bra forskning på om kraft har alle de positive effekter som vi mennesker opplever når vi drikker kraft regelmessig. Men så spør jeg meg, hvem skulle støtte forskning på hjemmekokt kraft? Forskning på kosthold generelt er vanskelig å få penger til.

Er dette en viktig debatt?

Personlig blir jeg litt oppgitt at dette er diskusjonen. Om du gir kraft eller ikke som en del av den første maten er helt opp til deg. Det vi i stedet burde få opp i debatt er denne ferdiggrøten som vi alle blir anbefalt. Den som inneholder både hvetemel, varmebehandlet olje og fruktjuicekonsentrat, med et snitt på 2 teskjeer sukker per porsjon. Det er her vi kan gjøre en stor forskjell for alle de små der ute. Mer om dette ved et senere tilfelle.

Jeg syns Margit Vea svarer for seg på en bra og saklig måte. Det er ikke snakk om å bytte ut morsmelk eller morsmelkerstatning mot hjemmekokt kraft. Det handler om å tilføre enda litt mer næring og kvalitet til den maten de små begynner med. Og hun står ikke alene.

 • Jeg anbefaler hjemmekokt kraft også fra den første maten, har en oppskrift i boken min Den lille barnematbibelen og bruker det mye selv.
 • Gry Hammer. Hun har ikke bare opplevd effekten selv men skrevet en hel bok om faget.
 • Berit Nordstrand skriver på sin side om kraft: Kraft tilfører deg rikelig av mineralverktøy, smarte fettsyrer, aminosyrer, glykoproteiner (sukker bundet til proteiner) og andre forbindelser som stimulerer fordøyelsen, styrker din tarmflora og gjennoppbygger en ødelagt tarmslimhinne, styrker muskel- og skjeletettsystemet og forebygger en rekke helseplager

Her er en annen kilde på hjemmekokt kraft og dess helsefordeler;

Dr. Axe https://draxe.com/the-healing-power-of-bone-broth-for-digestion-arthritis-and-cellulite/

Og en som er emot og mener at det trengs mer forskning på dette faget;

http://time.com/4159156/bone-broth-health-benefits/

 

Babymateksperter er uenig om kraft til baby

2 thoughts on “Babymateksperter er uenig om kraft til baby

 • 26. mars 2018 kl 22:25
  Permalenke

  Jeg er ei bestemor som har vært så heldig å få lage middag til mitt barnebarn.
  Helt fra hun var 6 mnd,har jeg laget middag med hjemmelaget kraft,masse grønnsaker …opptil 10 forskjellige grønnsaker kokt i kraft. Alt av middag jeg har laget har vært kokt i kraft.
  Når det er fisk, trekker jeg fisken i fiskekraft og koker grønnsaker i den samme kraften.
  Den ungen elsker all maten.
  Nå er hun blitt 14 mnd og spiser alt hun får.
  Og hun har ikke vært SYK en eneste dag i sitt lille liv.
  Jeg er overbevist at det er den gode kraftfulle maten, uten tilsetningsstoffer, som har gjort at hun ikke har vært syk. Har også laget Margit Vea sin grøtpulver til henne.

  Svar
  • 26. mars 2018 kl 22:34
   Permalenke

   Hei May Lise,

   Det høres ut som du har fått erfare kraft du også. Ikke bare på deg selv men også på barnebarnet ditt 🙂 Stå på!
   Jeg har full tro på mat med næring og høy kvalitet til alle, også de minste.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *