Smør- med eller uten salt?

I mange oppskrifter på barnemat, også til baby blir det anbefalt å bruke smør. I neste setning står at små barn ikke skal ha salt.. blir du forvirret? Det kan jeg forstå.

Det er helt riktig at man ikke skal salte maten til barna. Grunnen til det er at barns nyrer ikke er fullt utviklet før de nærmer seg 2 år og utviklingen skjer gradvis fra de blir født. Det er derfor man sier at barns saltinntak bør begrenses. Nyrenes funksjon er bland annet å regulere saltbalansen. Men visste du at alle mennesker trenger litt salt for å fungere optimalt.

Hvor mye salt skal et barn ha?

Anbefalt maksinntak av salt til barn under to år er: 2,2 gram salt per dag. Vanlig meierismør inneholder 1,1 gram salt per 100 gram smør. Dersom alt inntak av salt kommer fra meierismør, må man spise 200 gram for å få i seg 2,2 gram salt.

Meierismør finnes i flere varianter og det varierer en del hvor mye salt de inneholder. Setertypen og Kviteseidsmør inneholder 2,5 gram salt og Økologisk smør har 1,5 gram per 100 gram smør.

Nå er det selvfølgelig mange andre produkter som også inneholder salt og det er det totale inntak vi må se på. Men meierismør er sjeldent den STORE kilden til salt. Ofte bruker vi meierismør som smaksforsterkere og som en god fettkilde som gir metthetsfølelse. Men mengden er ofte ikke så stor. Til en baby porsjon kan det være en teskje eller spiseskje.

Vi voksne får også lære oss at unngå salt. Men alle trenger litt salt for å fungere optimalt.

Ekte smør eller falsk smør

Når du er i butikken for å kjøpe ekte smør så skal du se etter ordet SMØR. Det finnes mange ulike navn på smørlignende produkter, men står det ikke smør er det i stedet en variant av margarin. Margarin er ikke noe jeg anbefaler da det er kraftigt bearbeidet og gjennomgår en rad kjemiske prosesser ved produksjon.

Føler man at det totale inntak salt blir stort kan man velge usaltet smør, men dersom meierismør er den eneste kilden salt til et barn under et år, så kan man bruke vanlig smør uten å være urolig for saltmengden.

Smør til baby

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *