Trenger barn salt?

Vi får lære tidlig at barn under ett år ikke skal ha salt på maten. Det hører vi fra venner, familie og helsestasjon. Grunnen til det er at barns nyrer ikke er fullt utviklet før de nærmer seg 2 år. Nyrenes funksjon er bland annet å regulere saltbalansen.

Det er helt riktig at man ikke skal salte maten til barna, men visste du at alle mennesker trenger litt salt for å fungere optimalt. Men, det kan bli for mye.

Industriprodusert mat er verst

Noen produkter inneholder mer salt enn vi kanskje vet om. Dette gjelder framforallt industriproduserte produkter som kjeks, fiskekaker, snaks, brød og kjøttprodukter som pølser og kjøttboller.

Velger du å lage maten selv kan du enkelt regulere saltmengden.

Bruker du mye ferdigprodukter kan du gjerne være litt bevisst på innhold av salt og lese bak på pakken. I følge nordiske anbefalinger skal barn under 2 år ha et maksinntak på 2,2 gram salt per dag. Det er omtrent 1/2 teskje.

Huskeregler du kan bruke:

  • Mengde har betydning. Om du vil at babyen din skal smake på maten din som du har salt på, går det helt fint. Når det en teskje mat eller to har det lite å si.
  • Salt som finnes naturlig i mat kan brukes uten problemer til barn og baby under ett års alder.

 

Det betyr at mat med naturlig innhold av salt som oliven og ansjos fint kan brukes. Også meierismør går fint til de små. Det inneholder så lite salt at du må gi store mengder smør for å overskride saltinntak.

Faktisk er det sånn at barn vanligvis regulerer hvor mye salt de skal ha helt naturlig. (Dette gjelder ikke salt tilsatt i ferdigmat som i bland er vanskelig å smake seg til.) Noen dager kan behovet være mye større enn andre og da spiser de kanskje flere oliven om det finnes på bordet. En annen dag vil de ikke ha noen.

 

Jeg anbefaler å ikke være livredd for salt men være bevisst på total inntak, spesielt når det gjelder industriproduserte produkter. Dette gjelder også barn over 1 og 2 år. Om du lager maten selv er det enklere å regulere mengden barnet får i seg.

 

 

Salt til baby

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *