Hvorfor er vitamin B12 viktig? I vilken mat finner vi vitamin B12? Og 5 oppskrifter med B12<3

Kroppen trenger vitamin B12 til DNA og nervesystemet. For små barn er det spesielt viktig med tilstrekkelig mengde B12 fra de er 20 uker i magen til de blir omtrent 2 år. Under den tiden skjer det en enorm utvikling av både hjerne og nervesystem.

Når barnet er i magen får fostret den B12 de trenger fra mor. Barnet fyller også på et ekstra lager i levern sin med vitamin B12 som de kan bruke de første månedene i livet, før babyen begynner med vanlig mat.

Morsmelken inneholder veldig variert av vitamin B12, så det er viktig å ha et godt påfylt lager når barnet blir født.

 

Hvor finner vi B12?

Hvor store lager barnet blir født med er avhengig av hvor store lager mamman har under graviditeten. Det kan derfor være bra å vite i hvilken mat vi finner vitamin B12.  Det finnes aller mest i produkter fra animalsk mat som kjøtt, fisk, fugl, egg, lever (leverpostei) og rogn (kaviar). Men også i tang og tare, som det der grønne som ligger lindet rundt sushi. (Maki)

Dette betyr at mødrer som er veganer og vegetarianer derfor er i en risikogruppe for å utvikle mangler av vitamin B12. Om du som mor ikke spiser animalisk mat kan det være lurt å ha litt ekstra kontroll på nivåen i blodet, spesielt under graviditet og når du ammer. Dette får du hjelp med hos legen din.

Noen trenger mat før 6 måneder

Ny forskning viser at noen barn mangler B12 allerede ved 4-5 måneder. På grunn av denne forskning endret helsedirektoratet sin anbefaling til når man skal starte med den første maten. I stedet for å starte med første mat ved 6 måneder, kan noen ha behov for å starte litt tidligere, men ikke før 4 måneder.

 

Når man starter med den første maten er det fint å inkludere mat med vitamin B12. Derfor har jeg satt sammen noen oppskrifter du kan bruke.

Her får du 5 oppskrifter rike på Vitamin B12

 

Håper du får glede av dem <3

 

 

Vitamin B12 og motorisk utvikling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *