Alle er forskjellige

Vi er alle forskjellige, også barn. Noen barn spiser alt du setter framfor dem og noen pirker i maten eller vil ikke ha. Det finnes terorier om hva dette kan bero på. Noen barn er mer sensitive på smaker og konsistenser. Hvilke krydder og smaker de liker kan også påvirkes av hva mor spiser under graviditet og ved amming. Noen barn kan også være mer sensitive på mat som inneholder stoffer som salisylsyre og biogene aminer.

Går det å forebygge?

Det finnes forskning som viser at det er ting du som foreldre kan gjøre for å minske risikoen for at barnet ditt blir kresen, også i voksen alder.

Det ser ut til at de første månedene med mat har mye å si. Det er derfor jeg vil informere dere småbarnsforeldre og gravide allerede nå! Du kan faktisk med noen få bevisste valg gjøre framtiden enklere både for deg og for dine barn.

Min svigerinne sliter med at hun er veldig kresen og hun føler det som et sosialt handikap. I de aller fleste sosiale sammenheng serveres det mat i noen form og spiser du ingenting av det for at du ikke liker det så kan det føles som et problem. Noen kan til og med ta det litt personlig (så du liker ikke det jeg byr på?!) Det å være voksen og ikke like mat er ikke noe gøy.

Så hva kan man gjøre?

Forskning viser at de barn som får smake på mange forskjellige SMAKER og KONSISTENSER de første månedene med mat (9-12 måneder) var mindre kresne når de var 15 måneder, enn de som kun fikk noen få smaker og samme konsistens (purè). Den samme gruppen var mindre kresne også som 7 åringer.

Dette kan du gjøre:

  • Variere mellom flere grønnsaker, kjøtt/fisk/fugl/egg, bær og frukt den første tiden
  • Servere ikke kun purè. La babyen prøve å suge på en gulrot eller broccoli eller ferske bær
  • Fortsett å varier maten også lengre fram og fokusere på smakene bittert, surt og salt. Unngå søte smaker som barnet allerede liker
  • Om barnet ditt ikke liker en matvare så prøv den igjen etter noen dager eller noen uker
  • Om du har et barn som allerede er kresen, så gi sunde matvarer, det du ønsker barnet skal spise, flere ganger om igjen. Vanligvis så går det over og barnet tørr å smake.

Andre tips på hvordan du kan få barna å like den mat du lager finner du her<3

Men husk på at alle trenger selvfølgelig ikke å like alt. Om barnet ditt ikke liker paprika og tomat så er det ingen krise 🙂 Det finnes mange andre grønnsaker å velge mellom.

Husk også på å være litt ekstra observant når du introduserer matvarer som man kan reagerer på. De allergener man prater om er fisk, egg, melk, soya, nøtter og hvete. Gi det gjerne første gang på formiddagen da en eventuell reaksjon kan komme etter noen timer. Da ser du under dagen om alt går fint.

Introduksjon av den første maten er en koselig tid så prøv å gjør det til noe hyggelig 🙂

Klem fra meg

 

Slik kan du forebygge kresne barn

One thought on “Slik kan du forebygge kresne barn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *