Jeg satt og lyttet til forrige ukes Ingefær podcast- om helse og sånn. Fru Timian ble intervjuet og etter flere minutter om oppskrifter og matprat så kom de in på barnemat. Jeg syntes hun hadde mange gode poeng om oppdragelse kring mat og middag. Noen av dem har jeg lyst å skrive om her. Hun menar at vi foreldre burde bli strengere og at barna i tidlig alder vet akkurat hvordan de ska få som de ønsker uten at foreldrene forstår hva som skjer.

Det er vi voksne som bestemmer og det er riktig frekt å late barna bestemme hva familien skal spise til middag. De kan gjerne vare med å velge mellom torsk eller laks til middag men ikke vilken typ av mat familien skal spise, i hvert fall ikke hver dag.

Men så sier noen forelder- men mitt barn spiser ikke den maten.. Jo de gjør de, om de er sultne nok! Ingen dør av å gå sulten i en time eller to. Det mår man bra av! Faktisk!

kräset barn

 

Vet ni, jeg er helt enig. Jeg kunde ikke sagt det bedre selv. Et barn er ikke utviklet nok for å ta fornuftige valg. Koblingen mellom handling og konsekvens er fullt utviklet først når de er over 20 år. Vi som foreldre kan ikke forvente at barn kan ta noen som helst fornuftig valg når de kommer til mat. Det er det vi som må gjøre. Barn tar valg basert på nytelse og belønning. Dessverre vet ikke barn sitt eget beste. Det er vårt ansvar at gi barna mat som de trenger for å få den næring som de trenger. 

Barn er smarte og veldig bevisst på hvordan de ska få sin vei. Om de ikke vil ha middag sier de at de ikke liker det eller at de ikke er sultne. Noen time etter middag så spør de gjerne etter en frukt eller brødskive. Er dette noe du kjenner igjen så er sansynligvis ditt barn smartere enn du 🙂

Si i stedet at middag er det viktigste måltiden og det er viktig at du spiser den. Om du ikke spiser nå får du den om en time eller to. For det er sant. For de fleste barn er middag den absolutt mest næringsrike av måltider hver dag. Barna trenger den! Det hjelper ofte at ikke la barnet gå runt å småspise mellom måltider, da er de istedet sultne til middag. Og vet du, det er bra for barn (og voksne) å føle på sult, då lærer de hvordan det føles og hvor godt det er å spise når man er sulten 🙂

Om vi ønsker barn som liker mye forskjellig mat, da må vi servere mye forskjellig mat. Server mat som du ønsker ditt barn ska like også når de blir eldre. Selvfølgelig er det greit at det er noe på tallerken som du vet at barnet ditt liker, men så er det lurt at ofte ha noe nytt så de blir vant til å prøve nye ting.

shutterstock_277022372Du har det igjen på lang sikt om du tar kampen når de er små. Barna lærer å spise middag og du får sannsynligvis både fullernærte barn og barn som liker mye forskjellig mat.

Er barnet ditt smartere enn deg?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *