Det er slitsamt for foreldre men også barnet når de ikke vil spise. Hver måltid blir en kamp og det kan skape mange konflikter. Det finnes ting man kan gjøre for å få det litt bedre. Mer om det lengre ned i innlegget.

Det er heller ikke gøy å være kresen som voksen. Det kan bli litt av en sosial funksjonshemming for noen hvor man sitter i selskap og ikke spiser. Eller jobber hart med å få i seg det som blir servert.

Det ser ut til at det er mulig å forebygge kresenhet, men det må gjøres tidlig i livet. Tips på dette finner du i innlegget Slik kan du forebygge kresne barn.

Når barna blir 2 år går de ofte inn i en mer kresen periode i livet, helt naturlig. Sett ur et evolusjonært perspektiv er det lønnsomt, da barna blir mer mobile og finner mat alene. Da er det lurt å vite vad de kan spise og ikke. Denne fase kan vare opp til 5-6 års alder. Dette gir oss foreldre de to første åren til å eksponere barna for så mange smaker som mulig. Også forskjellige konsistenser er viktig. Det er ofte ikke smaken som gjør at en del voksne ikke liker snegler, det er konsistensen.

shutterstock_173620361

Om barnet allerede har passert 2 år og allerede er kresen. Hva da?

Her er noen tips på ting som kanskje kan gjøre det enklere.

Involvere barnet i hele matprosessen:

  • La barnet være med å skrive handleliste
  • Handle sammen i butikk. Ni kan for eksempel vise en bilde på to grønnsaker som barnet skal finne når de kommer til butikken
  • La barnet være med og kutte grønnsaker med egen barnekniv ved siden av mor eller far

Andre tips:

  • Prøv å se til at barnet er sulten til måltiden. Unngå småspising mellom måltidene
  • La barnet spise grønnsakene før middag om de er sultne. For eksempel etter barnehage og skole. Det er mulig å kutte opp agurk, gulrot, stangselleri, paprika og blomkål kvelden før og ha de klare i kjøleskapet da man kommer hjem etter jobb
  • Om barnet liker gryteretter kan man steke med forskjellige grønnsaker og sen bruke stavmikser til en jevn saus. Det er da for eksempel en tomatsaus med mye grønnsaker
  • Lag et buffebord der alt er sunt. Der er taco et godt eksempel. Barnet kan da plukke de ting de liker. Om alt er sunt trenger man ikke å mase på at barnet skal spise det på tallerken som er sunt.

Håper noe av dette kan hjelpe<3

Lykke til 🙂

 

Så håndterer du kresne barn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *