Mange foreldre blir anbefalt ferdiggrøt fra butikk for å dekke behovet av jern. Men vet du virkelig hva grøten inneholder?

Jernmangel er en av de vanligste mangler som små barn lider av, omtrent 10-20% av barn mellom 1-2 år har lave nivåer av jern. Derfor anbefaler helsedirektoratet at den første maten skal være rik på jern.

Innen folkehelse er fokus på at forebygge mangler og gi nok med energi til barna våre. Derfor er det mange som blir anbefalt å kjøpe ferdiggrøt fra butikk. Ferdig grøt er tilsatt mange av de vitaminer og mineraler barna trenger og nok med energi.

Det ingen snakker om er kvaliteten på de tilsatte næringsstoffene eller hva mer av ingredienser grøten inneholder. Og er dette et produkt som bidrar til optimal utvikling eller kun forebygging av mangler. Det er en stor forskjell.

Det skal vi igjennom idag.

Innehold av en vanlig barnegrøt fra Nestlé

Først skal vi se på hvilke ingredienser en vanlig ferdiggrøt inneholder. Dette er en havregrøt fra Nestlé som er anbefalt fra 6 måneder.

Skummetmelkepulver: Dette kommer først på innehold og er derfor mest av. Skummet melkepulver er skummet melk som er tørket.

Havremel og hvetemel: Havremel er en god kornkilde som du kan lage egen grøt på. Hvetemel derimot inneholder gluten og fungerer som lim i tarmen. Hvetemel tilfør ikke heller noen særlig næring. For et barn med umoden fordøyelse og tarm anbefaler jeg å vente med hvetemel og ikke inkludere det i den første maten.

Pærejuicekonsetrat: Når en juice er laget på konsentrat finnes det ingen næring igjen, kun fruktsukker. Pærejuicekonsentrat er derfor en ren sukkerkilde i denne grøten.

Vegetabilsk olje (raps og palmeolje): Jeg har selv sendt et mejl til Nestlé og spurt om disse oljer er kaldpresset. Det er de ikke. Varmebehandlet olje er sterkt koblet til økt betennelse i kroppen og kan bidra til sykdom over tid. Dette er noe jeg sterkt anbefaler alle mine kunder til å unngå. Kaldpresset planteolje er å foretrekke og den har i stedet flere helsefordeler.

 

grøt1

Sukkerinnhold: På pakken står det at grøten er uten sukker. Om vi snur på pakken og leser på sukkerinnhold ser vi at hver porsjon inneholder 8 gram sukker. Det motsvarer 2 teskjeer sukker per porsjon. Sukkeret kommer primært fra pærejuicekonsentrat. Når kilden er juicekonsentrat er det kun fruktsukker igjen ettersom det ikke finnes noen vitaminer eller næring kvar fra frukten som det kommer fra.

Vitaminer og mineraler: Her er tilsatt flere vitaminer og mineraler som barnet trenger. En porsjon inneholder 3 mg jern. Anbefalt inntak av jern per dag er 8 mg til barn fra 6 måneder. MEN, ingen snakker om kvaliteten på disse tilskudd. Det er STOR forskjell på opptak i kroppen. Det spiller ingen rolle hvor mye jern du spiser om kroppen har vanskligheter med å ta det opp.

Når jeg sendte mejl til Nestlé og spurte om kvaliteten på disse tilskudd var svaret at det var sammensatt av utdannet personal som jeg kunde stole på. Det er stor forskjell på kvalitet på vitaminer og mineraler og det finnes mange varianter. Noen er veldig vanskelig for kroppen å ta opp og noen tas opp veldig enkelt. Jeg var derfor ikke helt fornøyd med det svaret.

Forebygge mangler eller gi optimal næring?

Ferdiggrøt fra butikk er kvalifisert om fokus er energi samt forebygging av mangler, men om vi snakker om mat for optimal næring, vokst og utvikling så anbefaler jeg å lage egen mat. Energien fra grøten kommer i form av sukker og næringsfattig mel. Den næring grøten inneholder kommer fra tilskudd. Man kan nesten sammenligne den med en energidrikke for baby. Babygrøten er ikke kvalifisert som et komplett måltid om du spør meg.

Når du spiser mineraler og vitaminer direkte fra hvor de kommer, tar kroppen dem opp mye lettere. Grønnsaker, frukt, bær, kjøtt, kraft, smør og kaldpresset olje er mat fra naturen med næring i sin naturlige form. Opptaket av jern i kroppen har mye å si. Barnet trenger mindre mengde om de spiser jern fra mat som kjøtt og lever. Denne jern tar kroppen enklere opp enn for eksempel jern fra planteriket, faktisk opp til 10 ganger lettere.

Her er et spennende forsøk hvor NRK livsstil sammenligner innehold av jern på hjemmelaget kjøttdeig mot den du får kjøpt som babymat på boks.

Mange av oss foreldre tror at barnegrøten fra butikk må til og skal være en del av den første maten. Det trenger den ikke å være. Grøt er et relativt nytt påfunn. For 60 år siden fikk barna den samme maten som resten av familien.

Du kan fint lage egen barnemat til babyen din eller varier med å kjøpe ferdig mat på boks. Den inneholder litt mindre næring enn hjemmelaget fersk mat, men er laget av næringsrike råvarer som grønnsaker, frukt og kjøtt. Dette er er bedre alternativ enn den ferdige grøten.

Ønsker du å lage egen mat til babyen din? Da er disse til deg:

Her har jeg satt sammen 7 jernrike oppskrifter til deg på hjemmelaget mat<3

 

 

 

 

 

 

Dette visste du ikke om ferdiggrøt?

9 thoughts on “Dette visste du ikke om ferdiggrøt?

 • Tilbakesporing:Lære barnet å spise mat før 2 år! |

 • 7. januar 2018 kl 11:27
  Permalenke

  Dette var en fin haug med tull og tøys. Det er fint å lage mat fra bunn etc, men det hjelper ikke bekymrede foreldre å skrive sånn tøys. Banan er heller ikke tilsatt sukker, men har et naturlig sukkerinnhold.

  «Grøt er et relativt nytt påfunn. For 60 år siden fikk barna den samme maten som resten av familien.», men spedbarn skal ikke ha like mye salt som resten av familien. Barnedødelighet var og myyyye høyere enn hva det er idag, kanskje greit å ta med i regnestykket?

  «Babygrøten er ikke kvalifisert som et komplett måltid om du spør meg.», hvem ville vel spurt en naprapat om noe slikt?

  Fint at du bryr deg om slikt, men legg gjerne ved kilder eller begrunn med vitenskap. Dette fremstår som kvakksalveri og det reneste tøys.

  Svar
  • 8. januar 2018 kl 09:45
   Permalenke

   Hei Hilde,

   Bare så det er sagt, så er jeg utdannet Ernæringsterapeut og alt jeg har skrevet finnes det belegg for. Men jeg er helt enig med deg og takker for feedback om at jeg skal skrive med henvisning til kilder. Det tar jeg med meg 🙂
   Jeg må bare spørre, hva har du for utdanning ettersom du er så kritisk til det jeg skriver?

   Hilsen Malin

   Svar
 • 7. januar 2018 kl 13:08
  Permalenke

  Jeg synes tiden er en utfordring. Som en travel mor med to små tyr jeg ofte til ferdiggrøt da dette er tidsbesparende… noen tips?

  Svar
  • 8. januar 2018 kl 09:40
   Permalenke

   Hei Julianna 🙂

   Jeg tror at som mye annet er det planlegging som er nøkkeln. Lage gjerne flere porsjoner og frys ned. Gi samme mat som du selv spiser, men uten salt(om barnet er under 1år) og unngå halv og helfabrikat. Hirsegrøt eller havregrøt lager du på noen få minutter med vann. Ha i litt most eller revet frukt med en klatt smør. Det trenger ikke ta så mye lengre tid å lage maten selv. Prøv det ut så får du se 🙂

   Hilsen Malin

   Svar
 • Tilbakesporing:Så lager du en enkel grøt til et supermåltid

 • Tilbakesporing:Slik lager du en enkel grøt til et supermåltid

 • 15. januar 2018 kl 11:57
  Permalenke

  Så flott at nokon skriv om dette!

  Eg har aldri vore innom bloggen din, men såg på kostholdsdamene sin snap i dag tidleg, så då måtte eg sjå.
  Eg har ingen utd innan dette, men etter å ha lest fleire bøker og vorte MYKJE meir bevisst etter eg sjølv fekk barn, held eg med deg i det du skriv. Eg har undrast over kvifor dei har skumma melkepulver i grauten, når helsemyndigheitene seier ein skal venta til bornet er 10 mnd før ein introduserer andre mjølkeprodukt. At ein av hovudingrediensane er kveitemjøl syntes eg også er hårreisande! Kven lagar graut på kveitemjøl!? Det er iallefall noko eg aldri har høyrd om.

  Eg trur mange foreldre kvir seg for å laga eigen mat til bornet i frykt for at det vert feil. Men eg har sjølv erfart at å laga ein stor kjele med økologiske grønsaker og mosa med stavmiksar for å frysa ned er super lett! (Og tilsetja litt smør for betre opptak av næringsstoff) Graut har eg også laga frå fyrste stund, med havre og hirse. Raskt og enkelt!

  Dette er absolutt eit tema det må verta meir fokus på! For det seier seg sjølv at om du lagar maten frå grunnen av har du full kontroll på kva den inneheld. Skulle berre ynskja det vart større fokus på økologisk mat også, for etter å ha lest «sannheten på bordet» har eg fått augene opp for det.

  Så eg anbefalar deg på det sterkaste å lesa den. Full av kunnskap som er godt dokumentert med kilder.

  Svar
  • 16. januar 2018 kl 11:40
   Permalenke

   Hei Anna,

   Så fint at du skriver 🙂
   Jeg tror som deg at mange foreldre er usikker og trenger litt støtte og kunnskap. Det er enkelt å lage egen mat men i starten kan det være fint med litt veiledning.

   Økologisk mat er også viktig og ekstra viktig til de små. Jeg er helt enig med deg, og har lest boken sannheten på bordet ;). Jeg kommer ha facebook live om dette om noen uker. Det snakkes alt for lite om det og det er fortsatt mange som tror at det ikke har noe å si.

   Barna dine har vært heldig som har en mor som laget næringsrik mat fra bunn. Fortsett å spre det gode budskapet, så gjør jeg detsamme 🙂

   Hilsen Malin

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *